Minimizing Packet Loss with IGPs and MPLS

Minimizing Packet Loss with IGPs and MPLS

Look segment routing for more coverage than LFA!

 Yakınsama Süresi? :

Yakınsama süresi hesaplanması ;
– Hatanın bulunması için geçen süre?
– Hatanın tanımlanması için geçen süre?
– Farklı bir yol bulunması için geçen süre?
– Bulunan yolun kullanılması için geçen süre?

Hatanın bulunması, bir interface veya node down anlaşılması için geçen süreden ibarettir. IGP hello işlemi bunu bildirebilir. Veya BFP gibi methodlar ile daha kısa sürede bunun anlaşılması sağlanabilir. Aynı zamanda IGP hello süreleri ayarlanarakda daha hızlı bir farkındalık yaratılabilir.

Genel olarak IGP protocol’lerinin yakınsama süreleri;

IGP convergence time

Hızlı yakınsama methodları bu işlem için kullanılabilir. Fakat hızlı yakınsama için kullanılan methodların, hello sülerileri kısaltmak v.b, söz konusu ağın durağanlığı etkisi ters orantılıdır. Ayrıca seçilen methodun karmaşıklığıda ağın yönetimine etki edecekdir.

LFA, Remote LFA ve MPLS TE :

Hızlı yakınsama için kullanılan methodlardan biri Loop Free Alternative path (LFA)’dir. LFA hatanın gerçekleştiği path için kendini içermiyen diğer en uygun path olarak tanımlanabilir. LFA failure olmadan önce hesaplanır ve hata olduğunda alternatif path direk devreye girer.

Aşağıdaki örnekde C’ye bağlı prefix için A’nın alternatifi B’dir. B’nin alternatifi ise A’dır. Yani A için LFA B’den geçer, B için ise A’dan geçer. Dolayısı ile C’ye bağlı prefix gittiği zaman, IGP yakınsıyaya kadar paketler A ve B arasında loop’a girer. Buna mirco-loop denir ve ms bazında kısa bir süredir. Tabi eğer bu microloop IGP yakınsamasını engelliyor ise sorun devam eder.

micro loop

Aşağıdaki örnekde ise A için LFA C’dir. C aya direk bağlı olmadığı için Remote LFA olarak anlandırılır. Fakat A’nın trafiği direk C’ye göndermesi gerekir zira B’nin LFA A üzerinden geçmektedir ve eğer A trafiği direk B üzerinden gönderir ise B’de A’ya geri gönderir (micro loop). A’nın trafiği direk C’ye göndermesi için MPLS LSP kullanılır. Dolayısı ile Remote LSA çalışması için MPLS LSP ihtiyaç vardır. Eğer bu LDP kullanılarak yapılır ise ismi Remote LSA olur. Eğer MPLS TE kullanılır ise TE Fast Reroute olarak adlandırılır.

LFA on Ring Topology

LFA düzgün çalışması için mümkün olduğunca üç gen yapılar kullanılmalı, ringlerden uzak durulmalıdır, iki boyutlu ağ yapıları (non-planar linkler üzerinde bir kesişme olmadan kağıda aktarılabilen) kullanılmalıdır.

Yukarıdaki örnekde MPLS TE kullanılması durumunda A’nın E’ye olan linkini korumak için A’dan E’ye BCD üzerinden geçen TE tunneli kurulu. Dolayısı ile A’dan trafik BCDED olacak şekilde akar. DE arasında trafik gereksiz olarak iki kere gidip gelir (duruma göre fazladan gecikme yaratabilir). Bunun geçici olduğu unutulmalıdır. IGP yakınsadığı anda trafik otomatik olarak TE üzerinden BCD olacak şekilde akar. IGP metriği TE metriğinden daha düşük olacakdır. Bu geçiş otomatik olarak gerçekleşir.

MPLS TE önceden kurulur ve micro loop oluşturmazlar. RSVP gibi fazladan bir protocolun kullanımı gerektirebilirler. MPLS TE tüm network tiplerinde kullanılabilir.

Remote LFA ve MPLS TE birlikte kullanılabilir. Uygulabilen her yerde Remote LFA kullanılır, Remote LFA yetersiz olduğu noktalarda MPLS TE kullanılır.

Segment Routing ile LFA ve remote-lfa otomatik olarak yapılabilmektedir ve kapsama alanı %100 seviyesine yükselir.

Yararlı Linkler :

OSPFv2 Loop-Free Alternate Fast Reroute : LSA, prefix protection

OSPF IPv4 Remote Loop-Free Alternate IP Fast Reroute : Remote LSA, link bazında. IGP için OSPF, route dağıtımı için IBGP kullanıldığı durumunda prefix protection fazla bir işe yaramıyacaktır. Zira prefix değil link’lerin korunmasına daha çok ihtiyaç vardır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.